Sanal Su Nedir? Sanal Su Kullanımını Nasıl Azaltabiliriz?

Şubat 8, 2022

Sanal Su Kullanımını Nasıl Azaltabiliriz

Size garip gelebilir ama aslında herkes her gün suya hiç temas etmeden tonlarca su harcıyor. Sanal su olarak isimlendirilen bu tüketimde ciddi oranda kaynak harcanıyor. Ürünlerin üretimde kullanılan ve bir şekilde, dolaylı da olsa ticarete dahil edilen suyu tanımlayan bu kavram su ayak izi ile de ilişkili.

Peki, sanal su dediğimiz şey tam olarak nedir? Nasıl elimiz bile ıslanmadan tonlarca suyu kullanıyor olabilir? Şimdi bu soruların yanıtlarına bakalım.

Sanal Su Nedir?

Sanal su, tarım ya da endüstri alanındaki herhangi bir ürünü elde etmek için kullanılan su miktarını ifade eder. Yani bir ürünün üretilirken geçtiği tüm aşamalarda kullanılan suyu tanımlar. Örneğin, bir tişört üretilirken kullanılan kumaşın fabrikada yıkanması için harcanan su, sanal su kavramının içerisinde yer alır. Sanal su miktarı çevre koşullarına ve üretilen ürünün özelliklerine göre değişebilir.

1990’lı yıllarda baş gösteren su krizi ile birlikte Profesör Tony Allan tarafından ortaya atılan bu kavram ciddi bir farkındalık yarattı. Çünkü bu kavram üzerine çok da düşünülmeyen gizli su ticaretini de ortaya koymuş oldu. Sınırsız bir kaynak gibi görünen suyu biteceğini anlayan ülkeler sanal su ile aslında farkında olmadan su ihraç ya da ithal ettiklerini fark etti. Bu da su kıtlığı yaşanan yerlerde fazla su tüketerek üretilen ürünlerin ithal edilmesi durumunda sağladığı su tasarrufu gibi çok önemli ve hayati konuları gündeme getirdi.

Su Ayak İzi Nedir?

Sanal su ile su ayak izi sık sık karıştırılır. Su ayak izi aslında biraz daha geniş bir kavram. Sanal su bir ürün için gereken, harcanan su miktarını anlatır. Su ayak izi ise o ürünün ya da hizmetin tüm yolculuğu boyunca harcanan suyu ifade eden bir kavram.

Yani su ayak izi üretilen tişörtün size ulaşana kadar geçtiği taşıma ve satış aşamalarında harcanan suyu da hesaba katar. Üretilen tüm ürün ve hizmetlerin sanal su miktarları kullanılarak su ayak izi konusunda bir tahmin oluşturulabilir.

Ürünlere Göre Sanal Su Tüketimi Ne Kadar?

Dolaylı su tüketimi nedir sorusuna yanıt verdik ama biraz havada kalmış olabilir. Burada örneklerle ilerleyerek daha açıklayıcı olabiliriz. Aşağıdaki listede hangi kalemin üretimi için ne kadar su harcandığını görebilirsiniz:

● 1 bardak süt (200 ml) – 200 litre

● 1 fincan kahve (125 ml) – 140 litre

● 1 bardak portakal suyu (200 ml) – 170 litre

● 1 dilim ekmek (30 gr) – 40 litre

● 1 yumurta (40 gr) – 45 litre

● 1 adet hamburger (150 gr) – 2400 litre

● 1 pamuklu tişört (250 gr) – 2700 litre

● 1 kot pantolon (1 kg) – 10.850 litre

● 1 elbise – 7000 litre

● 1 gömlek – 4500 litre

Gördüğünüz gibi rakamlar inanılmaz. Özellikle hayvansal gıda ve tekstil sektörlerinde çok ciddi bir su kullanımı olduğunu görüyoruz.

Yarattığımız Dolaylı Su Tüketimini Nasıl Azaltabiliriz?

Elbette birçok gıda türü, giyim, seyahat gibi günlük yaşam faaliyetleri birer ihtiyaç. Çok su harcandığı için kıyafetsiz gezmek de mantıklı bir açıklama değil. Burada yapılabilecek en iyi şey, durumun farkında olmak ve alışkanlıkları buna göre regüle etmek.

Bu anlamda kullanıcısına her zaman etkili çözümler sunan Vanish, Yaşasın Kıyafetler mottosu ile bir ürünü maksimum düzeyde kullanmayı öneriyor. Bunun için ise yapılabilecekler oldukça basit. En önemlisi alınan kıyafetlere iyi bakmak. Kaliteli ve sağlam ürünler seçer ve doğru yıkama talimatlarını takip ederseniz bir ürünü uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.

Bu noktada da en büyük yardımcınız ilk olarak elbette, kıyafet etiketleri. Etiket okur yazarlığını bir alışkanlık haline getirerek her kıyafetin en iyi formunu korumasını sağlayacak temizlik adımlarını izleyebilirsiniz. Lekelere karşı savaşta sizin her zaman yanınızda olan Vanish ile düşük ısıda bile etkili sonuç elde edebilirsiniz. Renkleri koruyan ve birbirine karışmasını önleyen formüller ile kıyafetlerinize en iyi şekilde bakabilirsiniz.

POPÜLER